Assam Competitive Exams – Top 20 MCQ (English + Assamese)
Note: Each question shows English first and Assamese in parentheses. Options also include Assamese in parentheses. Correct answer given after each question.
1) What is the capital of Assam?
(অসমৰ ৰাজধানী কি?)
a) Silchar (চিলচৰ) b) Dispur (দিছপুৰ) c) Dibrugarh (ডিব্ৰুগড়) d) Tinsukia (তিনিচুকীয়া)
Ans: Dispur (দিছপুৰ)
2) Which is the largest city of Assam?
(অসমৰ সৰ্ববৃহৎ চহৰ কোনটো?)
a) Jorhat (যোৰহাট) b) Guwahati (গুৱাহাটী) c) Nagaon (নগাওঁ) d) Tezpur (তেজপুৰ)
Ans: Guwahati (গুৱাহাটী)
3) The longest river flowing through Assam is—
(অসমৰ জৰিয়তে বৈ থকা সৰ্বাধিক দীঘল নদী হ’ল—)
a) Barak (বৰাক) b) Manas (মানাস) c) Brahmaputra (ব্ৰহ্মপুত্ৰ) d) Subansiri (সোৱণশিৰি)
Ans: Brahmaputra (ব্ৰহ্মপুত্ৰ)
4) Which is the world’s largest river island located in Assam?
(বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ নদীদ্বীপ যি অসমৰ ভিতৰত অৱস্থিত, সেইটো কোনটো?)
a) Majuli (মাজুলী) b) Umananda (উমানন্দ) c) Bhupen Island (ভূপেন দ্বীপ) d) Peacock Island (পিকক আইলেণ্ড)
Ans: Majuli (মাজুলী)
5) Assam is famous for which National Park for the one-horned rhinoceros?
(এশিঙীয়া গঁড়ৰ বাবে অসম কোন ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ বাবে খ্যাত?)
a) Manas National Park (মানস ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান) b) Kaziranga National Park (কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান) c) Nameri (নামেৰি) d) Orang (ওৰাং)
Ans: Kaziranga National Park (কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান)
6) The classical dance form from Assam is—
(অসমৰ ক্লাচিকেল নৃত্যশৈলী কোনটো?)
a) Kathak (কথক) b) Sattriya (সত্ত্ৰীয়া) c) Odissi (ഒডিশি/ওডিশী) d) Bharatanatyam (ভৰতনাট্যম)
Ans: Sattriya (সত্ত্ৰীয়া)
7) The festival that marks Assamese New Year is—
(অসমবাসীৰ নববৰ্ষ সূচোৱা উৎসৱ কোনটো?)
a) Bhogali Bihu (ভোগালী বিহু) b) Rongali Bihu (ৰঙালী বিহু) c) Kongali Bihu (কৰ্গালী বিহু) d) Ali-Aye-Ligang (আলি আই লিগাং)
Ans: Rongali Bihu (ৰঙালী বিহু/বহাগ বিহু)
8) Who founded the Ahom kingdom in Assam?
(অসমত আহোম সাম্ৰাজ্য কোনে স্থাপন কৰিছিল?)
a) Rudra Singha (ৰুদ্ৰ সিংহ) b) Suhungmung (সুহুঙমুঙ) c) Sukapha (চুকাফা) d) Gadadhar Singha (গদাধৰ সিংহ)
Ans: Sukapha (চুকাফা)
9) Who is known as the “Bard of the Brahmaputra”?
(“ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ গায়ক” নামেৰে কোন জন খ্যাত?)
a) Jyoti Prasad Agarwala (জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালা) b) Dr. Bhupen Hazarika (ভূপেন হাজৰিকা) c) Bishnu Rabha (বিষ্ণু ৰাভা) d) Zubeen Garg (জুবিন গাৰ্গ)
Ans: Dr. Bhupen Hazarika (ভূপেন হাজৰিকা)
10) Who wrote Assam’s state song “O Mur Apunar Desh”?
(অসমৰ ৰাজ্যগীত “অ মোৰ অপোনাৰ দেশ” কোনে ৰচনা কৰিছিল?)
a) Lakshminath Bezbaroa (লক্ষ্মীনাথ বেজবৰুৱা) b) Hemchandra Barua (হেমচন্দ্ৰ বৰুৱা) c) Hiren Bhattacharyya (হীৰেন ভট্টাচাৰ্য) d) Raghunath Choudhary (ৰঘুনাথ চৌধুৰী)
Ans: Lakshminath Bezbaroa (লক্ষ্মীনাথ বেজবৰুৱা)
11) The founder of Neo-Vaishnavite movement in Assam is—
(অসমত নৱ বৈষ্ণৱ ধাৰাৰ প্ৰবর্তক কোন?)
a) Madhabdev (মাধৱদেৱ) b) Srimanta Sankardev (শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ) c) Damodardev (দামোদৰদেৱ) d) Haridev (হৰিদেৱ)
Ans: Srimanta Sankardev (শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ)
12) Which airport is the international airport of Assam?
(অসমৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ কোনটো?)
a) Mohanbari Airport, Dibrugarh (ডিব্ৰুগড় মোহনবাৰী) b) Lilabari Airport, Lakhimpur (লখিমপুৰ লীলাবাৰী) c) Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport, Guwahati (লোকপ্ৰিয় গোপীনাথ বৰদলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ, গুৱাহাটী) d) Rupsi Airport (ৰুপচী বিমানবন্দৰ)
Ans: Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport, Guwahati (লোকপ্ৰিয় গোপীনাথ বৰদলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ, গুৱাহাটী)
13) The first oil refinery in Asia is located at—
(এছিয়াৰ প্ৰথম তেল শোধনাগাৰ ক’ত অৱস্থিত?)
a) Noonmati (নুনমাটি) b) Digboi (ডিগবৈ) c) Bongaigaon (বঙাইগাঁও) d) Numaligarh (নুমালীগড়)
Ans: Digboi (ডিগবৈ)
14) Tocklai Tea Research Institute is situated in—
(টকলাই চাহ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান ক’ত অৱস্থিত?)
a) Guwahati (গুৱাহাটী) b) Jorhat (যোৰহাট) c) Silchar (চিলচৰ) d) Tezpur (তেজপুৰ)
Ans: Jorhat (যোৰহাট)
15) Which bridge is India’s longest rail-cum-road bridge in Assam?
(অসমত অৱস্থিত ভাৰতৰ সৰ্বাধিক দীঘল ৰেল-সম-পথ সেতু কোনটো?)
a) Dhola–Sadiya Bridge (ধোলা–ছাদিয়া সেতু) b) Saraighat Bridge (চৰাইঘাট সেতু) c) Bogibeel Bridge (বগীবিল সেতু) d) Kolia Bhomora Setu (কোলীয়া ভোমোৰা সেতু)
Ans: Bogibeel Bridge (বগীবিল সেতু)
16) Dehing Patkai National Park is popularly known as—
(দিহিং-পাটকাই ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানক সাধাৰণতে কি নামেৰে জনা যায়?)
a) Amazon of the East (পূৰ্বদেশৰ আমাজন) b) Valley of Flowers (ফুলৰ উপত্যকা) c) Land of Lakes (হ্ৰদৰ দেশ) d) Green Corridor (সেউজীয়া পথাৰ)
Ans: Amazon of the East (পূৰ্বদেশৰ আমাজন)
17) Chakrashila Wildlife Sanctuary is famous for which primate?
(চক্ৰ শিলা বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য কোন প্ৰাইমেটজনৰ বাবে খ্যাত?)
a) Hoolock Gibbon (হুলক গিবন) b) Golden Langur (সোৱৰ্ণ লংগুৰ) c) Capped Langur (কেপড লংগুৰ) d) Assamese Macaque (অসমীয়া মাকাক)
Ans: Golden Langur (সোণালী বান্দৰ)
18) Who discovered the indigenous tea plants of Assam (credited in records)?
(অসমৰ থলুৱা চাহ উদ্ভিদ কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিলে (ৰেকৰ্ডত ক্ৰেডিট)?)
a) Charles Bruce (চাৰ্লছ ব্রুছ) b) Robert Bruce (ৰবাৰ্ট ব্রুছ) c) Maniram Dewan (মানিৰাম দেৱান) d) Nathaniel Wallich (নাথানিয়েল ৱ’লিচ)
Ans: Robert Bruce (ৰবাৰ্ট ব্রুছ)
19) Which is the oldest University in Assam?
(অসমৰ সৰ্বপ্ৰথম/সৰ্বপ্ৰাচীন বিশ্ববিদ্যালয় কোনটো?)
a) Gauhati University (গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়) b) Dibrugarh University (ডিব্ৰুগড় বিশ্ববিদ্যালয়) c) Tezpur University (তেজপুৰ বিশ্ববিদ্যালয়) d) Assam University (অসম বিশ্ববিদ্যালয়)
Ans: Gauhati University (গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়)
20) Which is the first Assamese newspaper?
(প্ৰথম অসমীয়া সংবাদপত্ৰ কোনটো?)
a) Jonaki (জনাকি) b) Orunodoi (অৰুণোদয়) c) Batori (বাতৰি) d) Dainik Asom (দৈনিক অসম)
Ans: Orunodoi (অৰুণোদয়)